Paginering
Sidenummerering. Tips: Ikke for langt ut mot trykksakens netto skjæring!
Papir helbind
Trykt omslag som limes til bokpapp som omslag til bok.
Papirformat
Innen grafisk bransje er dette stort sett ensbetydende med formatet på trykkarket. De fleste papirformat er standariserte ut fra de mest brukte formater. [mer]
Plott
Viser alle sidene utskutt som et ferdig trykkark. Kjøres ut på en storformatplotter. Falses på samme måte som trykksaken. Godkjennes av trykkeriet eller kunden. Erstatter tidligere blåkopi. Brukes for å sjekke at alle elementer er på plass og at sidene er riktig utskutt. Skal ikke brukes som prøvetrykk for å sjekke fargebilder etc.
PMS
Pantone Matching System
PP-folie (Poly Propylen)
Tynn transparent film som påføres trykkark etter fargetrykk. Finnes i både matt og blank utførelse. Gir bedre beskyttelse enn UV-lakk. Kan påføres både bestrøkne og ubestrøkne kvaliteter.
Prøvetrykk
Brukes i tilfeller der kunde/produsent er usikker på bildekvalitet eller andre fargeforhold. Har et langt mer optimalt resulat enn plott i forhold til det reelle trykket. Et fåtalls prøvetrykksystemer kan simulere raster, men det mest vanlige er prøvetrykk i halvtone (uten raster).
Raster
Alle bilder eller toner som ikke har heldekte fargeflater er bygd opp med rasterteknologi. Opprinnelig betegnelse på en spesiell film eller glassplate med inngraverte linjer eller åpninger i. Et bilde som ble eksponert gjennom denne i et reprokamera, ble omgjort til rasterpunkter, og kunne deretter gjengis i en trykksak.
Rastertetthet
Angis i linjer pr cm/tomme. Tettheten avgjøres av trykkmetode og hva slags papir som brukes i trykksaken. På matt papir brukes grovere raster enn på silk eller glosskvaliteter. På matt ca 48/51 linjer og på silk og gloss ca 60 linjer. Bruker man for fint raster på matte overflater vil bildene “gro” igjen.
RGB (Rød, Grønn, Blå)
Fargesystem bygget for elektronisk publisering.
RGB (Rød, Grønn, Blå)
Må omdannes til CMYK før trykking i 4 farger.
RIP (Raster Image Processor)
Elektroniske signaler fra filer omdannes til raster.
Råformat
Papirformatet fra papirfabrikkene.
Satsspeil
Det formatet som konstrueres hvor all vesentlig tekst, bilder og logo etc er innenfor. Dette er det bærende formmessige uttrykket på siden. Unntatt er utfallende elementer. Det skal være et spenningsforhold mellom satsspeil og trykksakens netto format.
Stansing
Etterbehandlingsmåte hvor trykksaken skjæres eller hulles i vinkler eller former (som ikke skal ha kvadratisk eller rektangulær form).
Utfallende trykk
Det legges vanligvis til 3-5 mm ekstra utover netto format på elementer (bilder, streker eller fargefelter), grunnet beskjæring av trykksaken. I tilfeller hvor dette blir glemt, kan man få hvite felter der det var tenkt at elementet skulle gå helt ut på formatet.
Utskytning
Plassering av sider på trykkarket. Sidene legges ut i et system som er tilpasset nedfalsing (bretting) av trykkarket. Dvs når trykkarket er falset ned, skal sidene komme etter hverandre.
UV lakk
Transparent lakk som påføres trykkark eller fargetrykk. Brukes i liten grad på ubestrøkne papirkvaliteter. Finnes både i matt og blank utførelse.
Varebind (smussomslag)
Løst omslag som ligger utenpå boken. Boken har da gjerne helbind av skinn eller skinnimitasjon.